Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Reyes Family Premier Robusto

Doutníky Reyes Family Premier Robusto

Honduraské doutníky Reyes Family mají s tradičními kubánskými doutníky společného víc, než by obyčejného kuřáka mohlo napadnout. Jak jsem již v minulé recenzi zmínil, doutníky vyrábí Don Rolando Reyes Senior. Právě tento muž měl jako malý chlapec sen, stát se baličem doutníků. Po nabírání zkušeností v továrnách se zvučnými jmény, jako je například Jose La Piedra nebo H.Upmann, založil svou vlastní továrnu. Po odmítnutí pracovních nabídek komunistické vlády byl nucen pracovat na rýžových polích, právě tento fakt byl hlavním důvodem pro útěk z Kuby a následnou dlouhou cestu k založení vlastní fabriky Cuba Aliados v USA, která byla následně přesunuta do Hondurasu.

Nyní, ale zpátky k samotnému doutníku velikosti Robusto ze serie Premier. Ještě předtím, než začnu hodnotit samotný doutník, musím podotknout, že před napsáním recenze jsem těchto doutníků vykouřil šest v přibližně měsíčních intervalech. Konstrukčně jde o povedené doutníky délky 120mm a prstýnku 50, tmavšího hnědého krycího listu. Krycí list je lehce žilnatý, konstrukčně bych vytkl pouze patu doutníku, která by u některých mohla být lépe zpracovaná. Naopak decentní zpracování prstýnku působí velmi seriózně.

Před zapálením ucítíte z doutníku výrazné kořeněné aroma a podobné jsou i první kontakty s doutníkem po jeho zapálení. Působí chuťově dřevnatě s kořeněnými tóny. Tato chuť je vlastně konstantní až do konce doutníku, s vyjímkou projevující se sladkosti v jeho závěru. Popel je konzistentní a dobře drží, ale pouze do prvního odpadnutí, následně odpadává v kratších intervalech. Co vás může znepokojit je i fakt, že se popel po obvodu drobně třepí. Pokud nemáte na stole bílý ubrus nebo kouříte venku, tak si tohoto víceméně estetického problému ani nevšimnete.

Výraznost chuťového profilu i síla doutníku je střední a jeho kouření zabere přibližně sedmdesát minut. Delší doba uložení (déle jak 6 měsíců) v humidoru doutníkům evidentně prospěla k lepšímu, ale vzhledem k jejich ceně pohybující se okolo 100 Kč, si myslím, že prostor v humidoru nejspíše přenecháte hodnotnějším kusům. Poměrně nízká cena však hovoří jednoznačně ve prospěch doutníku a to bez ohledu na zmíněné problematické třepení popela. Honduraské doutníky  značky Reyes Family jsou navíc velice dobře k sehnání v maobchodní síti ČR, baleny jsou v krabici po 20ks a určitě zaujmou především kuřáky, kteří si rádi zapálí často.

Napsat komentář