Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Zino Z-Class 643 C

V minulém roce uvedla doutníková značka Zino novou sérii. Po osmi letech série Z-Class doplňuje Platinové řady Crown a Scepter. Podle oficiálních tiskových zpráv před začátkem prodeje mělo jít o nové moderní „full bodied“ doutníky, vyráběné v Dominikánské republice. Výjimečná prezentace v plechových krabicích po dvaceti kusech je pro Zino již typická. Doutníky si můžete vychutnat ve čtyřech velikostech, se specifickým značením prstýnku pro jednotlivé rozměry (Toro – 654 T, Robusto -550 R, Piramides – 546 P a Corona-643 C).

Corona Zino Z-Class 643 C zaujme zevnějškem, konkrétně lesklým krycím listem Natural původem z Dominikánské republiky jehož odstín barvou připomíná mléčnou čokoládu. Vázací listy pochází z Peru, filler z Nikaraguy a Hondurasu. U tohoto doutníku stojí za povšimnutí si složení tabáku, resp. velké množství liguero. Tento tabák jsme popisovali u CAO LX2. Pro připomenutí, jde o tmavé tabákové listy z horní části rostlin, které je velice silné, díky dostatku tepla ze slunečních paprsků, které na něj dopadají. Doutníky Davidoff a klasické série Zina (např. Zino Classic No. 6) jsou známé svou travnatou a spíše jemnou chutí. Tato řada je výjimkou potvrzující pravidlo, jde o nejsilnější doutník z vyráběných řad Zino a navíc odlišného kávovo-čokoládové aroma. Nebál bych se ho pronikavostí přirovnat k již zmíněnému CAO LX2.

Samotný manažer značky, Zino Richard Krutick popisuje doutník jako velice silný a chuťově výrazný. Doutníky se skládají z tabákových listů ligero druhů Jalapa Especial Ligero, Esteli Ligero, Cuban Seed Ligero a San Vicente Ligero. Podle tohoto výběru je jasné, že návrh a samotná příprava doutníku stáli výrobce spoustu úsilí a již první kontakt s doutníkem nás utvrzuje v tom, že půjde skutečně o chuťově výrazný doutník.

Konstrukce doutníku je na první pohled perfektní. Zdobený, ale decentní prstýnek, rozhodně dodává doutníku šarm. Doutník je třeba důkladně nahřát, aby byl zapálen bez větších problémů a proto doporučuji nejlépe žhavící zapalovač. Přestože po zapálení není dýmu  mnoho, jeho chutová intenzita je opravdu výrazná. Po několika potáhnutích se ustaluje a můžete vnímat tóny pražené kávy a ořechů. Chuť následně přechází k zemitým tónům. Na závěr se vrací znovu intenzivní a výrazná kořeněná chuť. Tah byl celou dobu velice dobrý a žádné problémy s nerovnoměrností hoření nebyly zaznamenány.

Jediným faktorem, který k dokonalosti doutníku chyběl, bylo držení popela. Popel se sice netřepí, ale mohl by držet u těla doutníku déle. Doutník je ve střední cenové kategorii značky Zino – dražší než klasické série, ale nejlevnější z Platinových. Cena doutníku 350Kč nabízí oproti ostatním sériím netradiční bohatou a výraznou chuť.  Nedoporučoval bych ho začátečníkům, které by mohla výrazná chuť odradit, zkušenější kuřáci libující si v silnějších doutnících s intenzivní chutí by mohli být naopak mile překvapeni, touto netradiční sérií od společnosti Zino.

 

Napsat komentář