Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Alec Bradley SCR Churchill

Alec Bradley SCR Churchillo

Středně silné doutníky Alec Bradley SCR jsou vyráběny v Hondurasu ze speciální směsi Select Cabinet Reserve v pěti různých velikostech: robusto, gran robusto, corona, torpedo a churchill.

Tato směs vyniká, díky tabáku z Hondurasu a Nikaraguy, (mj. použitách i v doutnících Alec Bradley). Mnou kouřený churchil má prstýnek velikosti 48 a je dlouhý 178mm, tedy rovných sedm palců. Doutník designem svého prstýnku (jak je obvyklé i u jiných zástupců této značky) zapadá mezi bohatě zdobené. Jeho druhý prstýnek se značením SCR je umístěn u paty doutníku.

Konstrukce doutníku je dobrá, matný krycí list hnědé barvy je odstnínu Colorado Rosado. Pata doutníku se po sundání druhého prstýnku netřepí ani z jejího řezu nevyčnívají tabákové listy, jak tomu může být u levnějších doutníků. Kuřáka doutníků jistě potěší, že nechybí ani trojité zakončení ramene, které je typické spíše pro kubánské doutníky. Krycí list nemá žádné konstrukční vady ani nedostatky a jeho aroma nejlépe přirovnat k vůni cedru. Po bezproblémovém oříznutí následuje rovněž potěšující zkouška tahu a zapálení doutníku žhavícím zapalovačem.

Tah je i vzledem k délce doutníku ideální  a  potěšila mě dobrá produkce dýmu stejně tak, jako atraktivní velmi světle šedivý popel. První kontakty s doutníkem působí chuťově kompaktně a vyváženě.  Základní rozpoznatelná chuť tabáku připomíná dřevité tóny cedru a dále  se nepatrně obohacuje o tóny mandlí, možná  marcipánu.

Hoření doutníku je rovnoměrné, jen na dvou místech se nepatrně zhoršilo, ale následně, se opět bez nutnosti úpravy zapalovačem samo srovnalo. V průběhu hoření se do jednotlivých vrstev světle šedivého popela pekně vykreslují žíly listů, jako např. u Montecristo Especiales No. 2. Doutník jsem bez známky přehřívání dokouřil až do téměř úplného konce.

Na českém trhu je tento doutník značky Alec Bradley bohužel nedostupný. Ovšem musím (a rád) konstatovat, že díky svým vlastnostem (konstrukcí, chuť atp.) jej lze jedině doporučit. Pokud na něj někdo náhodou  narazí v některém ze zahraničních obchodů.

Napsat komentář