Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Cohiba Siglo VI

Cohiba Siglo VI

Cohiba Siglo VI je se svými velkorysými rozměry (150 mm délky a prstýnkem vel. 52) nejrozměrnějším doutníkem z celé série „Línea 1492“. Že se jedná o vrcholný produkt kubánské značky Cohiba dokazuje mj. i hodnocení v časopisech v Cigar Aficionado, Cigar Insider nebo Cigar Cult Journal.

Veškerý použitý tabák pochází tradičně z Kuby (výběr Vuelta Abajo) s již popisovaným procesem kvašení. Doutník je uložený v atraktivní aluminiové tubě s cedrovou vložkou, zdobené sytými kontrastními barvami charakterizující značku a také zlacením.

Po jejím otevření vás, mimo na pohled výborného dílenského zpracování, ohromí báječné aroma. Společně s vůní cedru ucítíte aroma vyzrálého tabáku, které je blízké jemné vůni koňaku. Upozorňuji na to, že doutník v humidoru odpočíval déle jak rok a patřím mezi zastánce zanechání doutníků v tubě z důvodů uchování aromatických vlastností.

Olejnatý krycí list světle hnědé, karamelové barvy je hladký a má skoro neznatelné žilkování. Doutník je kompaktní se skvělou stavbou bez nerovností a změn tvaru povrchu. Jak je tomu i u ostatních doutníku značky Cohiba i tento je doslova nacpaný náplní tabákových listů.

Příprava doutníku oříznutím a jeho zapálení bylo bezproblémové. A stejně bezproblémové bylo od počátku hoření i tah tohoto dlouhého doutníku.

Výjimečnému formátu doutníku Canonazo (Toro) odpovídá i zážitek, který při jeho kouření zažijete. Musím se přiznat, že nepatřím mezi uniformní vyznavače Cohiby, ale toto kubánské toro se skvělou reputací mě nadchlo  ani ne tak v charakteristice hoření, ale v oblasti chutí, které nabízí. Celkově je doutník chuťově vyvážený a krémový. Žádný z tónů nabízeného spektra nijak nevyčuhuje, není agresivní a proto se báječně kouří. Zároveň však není ani v nejmenším nudný a to po celou dobu téměř 90ti minutového kouření.

Základní tabákovou chuť doplňuje nejprve mírná zemitá příchuť doplněná pepřem, kterou cca po 5 min. vystřídají dřevité tóny cedru s nádechem vanilky. Zhruba v polovině doutníku dojde k zajímavému prolnutí s  jemnou kávovou příchutí obohacující cedr. Dále však lze zaznamenat i nasládlou příchuť čokolády a v závěru opravdu jen mírnou kořenitou nahořklost.

Bohatost kouře doutníku je zřetelná při každém jeho vypuštění z úst od začátku do konce kouření. Ani v závěru jeho rovnoměrného hoření se největší Siglo nepřehřívá. Tmavě šedivý popel má dobrou konzistenci, netřepí se a drží pohromadě.

Doutníky jsou v maloobchodní síti ČR dobře dostupné většinou s velmi odlišnou cenou mezi 600-700 Kč za ks dle balení. Těch je hned několik. Od dřevěných krabic po 25 nebo 10ks, přes papírové krabičky po 3 ks doutníků v aluminiových tubách.

I přes zmíněnou finanční náročnost mohu Cohiba Siglo VI jedině doporučit každému a  zejména kuřákům, kteří si potrpí na komplexní chuťový profil. Podle mne tento doutník a jeho vychutnání perfektně umocnění událost slavnostnějšího charakteru. Asi také nebudu jediný, kdo jej považuje za jeden z nejlepších z kubánské produkce doutníků. Mnoho milovníků tohoto doutníků doporučuje také jeho tzv. dlouhodobější (někteří 3 nebo i 5 let) „odpočívání“ v humidoru.

Napsat komentář