Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Alec Bradley MAXX Connecticut Culture

Alec Bradley MAXX Connecticut

Doutníky Alec Bradly jsme vám během minulého roku přiblížili několikrát. Tato značka je celkově velice bohatá na jednotlivé blendy – série směsí, které vydává pod vlastními názvy, nebo podtituly hlavní značky. Blend MAXX jsme již recenzovali, ale od dnešní recenze se lišil nejen rozměrem, ale i barvou krycího listu. MAXX Connecticut, jak již sám název napovídá, měl krycí list světlejší nejen než MAXX The Fix, ale i ostatní doutníky Alec Bradley, o kterých jsme psali.

Alec Bradley MAXX Connecticut Culture, spadající do rozměru toro, je dlouhý 165mm s prstýnkem 54. Přestože, název doutníku evokuje původ krycího listu z USA, společný má pouze odstín – původem je ekvádorský. Vázací listy pochází  z Kostariky, zatímco plnící tabák je tvořen směsí nikaragujských, kolumbijských, mexických a honduraských listů. Před zapálením má doutník aroma čaje, které jemně doplňuje koření. Ani první kontakt v ústech před zapálením nepůsobí příliš odlišně, za jemnou chutí čaje a tabáku jsou znát i tóny ořechů.

Pro oříznutí vzhledem k většímu průměru použiji klasickou gilotinu, ale i do ní se doutník vejde tak akorát. Tah je lehký a zapálení žhavícím zapalovačem nepůsobí žádné problémy. Popel je konzistentní, první část odpadá přibližně po čtyřech centimetrech. Během kouření si drží chuť víceméně konstatní a vyvíjí se pouze lehce do mandlové chuti. Popel si drží dobré vlastnosti po celou dobu. Jediné z čeho jsem měl strach byl tenký krycí list, z tohoto důvodu jsem prstýnek nechal na doutníku až do doby než se k němu co nejvíce přiblížil lem hoření. Tento postup zaručí větší nahřátí lepidla prstýnku a zmenší riziko narušení krycího listu při jeho sundavání. Porušení krycího listu hrozí zejména, pokud prstýnek sundaváte z nezapáleného doutníku, u kterého je prstýnek hodně utažený a je možnost, že lepidlo skrz papír prstýnku prosáklo.

Narozdíl od silnějšího Alec Bradley Tempus Centuria, mají doutníky Alec Bradley podle továrního popisu střední sílu i výraznost, to zcela odpovídá. Z tohoto důvodu bych se ho nebál  doporučit i začínajícím kuřákům, kteří mají chuť zkusit doutník většího rozměru. V čechách je doutník dostopný přibližně od 160Kč, při cestách po USA se dá pořídit za cenu téměř stejnou – již od 8 dollarů.  Zejména při letním posezení u piva by mohlo jít o dobře doplňující se kombinaci.

Napsat komentář