La Gloria Cubana Serie R Maduro No. 5
Dominikánský doutník La Gloria Cubana Serie R Maduro je zajímavý nejen svým chuťovým profilem, ale také původem. Ten vychází ze spolupráce El Credito Cigar Company a General Cigar, přesněji doutníky značky La Gloria Cubana jsou touto společností pro General Cigar vyráběny.
Doutník byl představen v roce 1999 a zajímavé je, že za jeho vznikem stojí Ernesto Perez – Carrillo mladší (dnes velmi známá značka EP Carrillo). Ten jej vytvořil/namíchal pro kuřáky s vášní pro více plné tělo chuti. Inspirován byl ne jinak, než-li vlastními požadavky.
Zajímavá kořenitost doutníku je podle informací výrobce dosažena kombinací dominikánského a nikaragujského tabáku v náplni, nikaragujského vázacího listu a ekvádorského krycího listu.
Ten ostatně perfektně reprezentuje celý doutník, neboť má atraktivní, velmi tmavě hnědou barvu (Connecticut Broadleaf) s jemnou žilnatostí. Doutník je opatřen dvěma prstýnky, jeden z nich chrání jeho tzv. patu. Musím se přiznat, že vzhled doutníku byl podnět k tomu, abych si jej koupil při návštěvě Neptune Cigar Superstore. Do té doby jsem o značce La Gloria Cubana věděl jen to, že existuje, je celkem populární a není kubánská v rozporu s jejím názvem.
Konstrukčně nelze 140mm dlouhému robustu s prstýnkem vel. 54 nic vytknout, po celé délce má rovnoměrný tvar bez jakýchkoliv chyb zpracování. A jedinou chybu, prasklinku krycího listu jsem způsobil sám neopatrnou manipulací. Doutníku je vlastní specifická bohatá nasládlá tabáková vůně doutníku s jemnými tóny pro mě těžce identifikovatelného koření.
Bezproblémové oříznutí doutníku a jeho zapálení zahájí od počátku velmi bohatou produkci dýmu a přináší sice nasládlou, ale velmi zemitou chuť. Ta je již v úvodu velmi intenzivní, proto je asi vhodnější si zapálit tento doutník po jídle. Intenzita zemitých tónů se v první třetině doutníku zmírní a navíc se k této tabákové chuti přidává směs dřevitých tónů a pikantního koření. Zhruba v polovině doutníku mi přijde vybalancování chutí nejlepší, navíc lze ve směsi chutí rozeznat také čokoládu. V poslední třetině je pak dominantní chuť koření.
Popel doutníku je světle šedivý se zajímavou vrstvitou kresbou a perfektně drží. Po celou dobu kouření cca 60 min. jsem jej odložil pouze jednou. Tah doutníku je snadný s lehkým odporem, jeho hoření je rovnoměrné a nepřehřívá se. Pro jeho vlastnosti bych jej doporučil spíše zkušenějším kuřákům.
V maloobchodní síti ČR jsem na něj bohužel zatím nenarazil. V zahraničí se prodává v dřevěných krabicích mahagonové barvy po 24ks.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.