Vlhkost a výroba doutníků
Téměř každý, kdo si někdy zapálil doutník, ví, že jsou doutníky suché a vlhké, ručně i strojově motané. Na internetu však kolují různé mýty o těchto zásadních faktech. Na našem webu, jsou téměř všechny recenze o vlhkých doutnících, které jsou zpracovávané ručně. Na českém trhu se však lze setkat i s jinými doutníky, které jsou suché, případně strojově motané.
Suché nebo vlhké doutníky?
Tento parametr je přímo určen již ve výrobě, oba typy mají své klady a specifika, pro která jsou vyhledávána. Konstrukce vlhkého doutníku není připravena na vyschnutí, protože jsou více utahovány vázacím listem – naopak suché doutníky se z tohoto důvodu dotahují méně. Pokud dojde k vysušení vlhkého doutníku, může se ještě včasným dovlhčením zachránit. Pokud se však vlhký doutník vysuší příliš, krycí list praskne a následné zavlhčení už na jeho kondici nic nezlepší. Někteří znalci doutníků nechávají jednotlivé kusy zrát, vždy je však třeba dbát na to aby suché doutníky byly v suchu a vlhké v ideální vlhkosti. Pokud se rozhodnete kouřit doutníky a investovat do humidoru, vždy je správné udržovat v něm ideální vlhkost, tak aby vaše doutníky byly v ideální kondici.
Ruční vs. strojová výroba
Zásadní rozdíl mezi ručně a strojově zpracovávanými doutníky je ten, že pro výrobu většiny strojově motaných doutníků nejsou použity longfillery. Kratší listy tabáku a zpracování strojově vyráběných doutníků, způsobuje horší vlastnosti hoření. Krycí listy jsou horší kvality, než se používá u doutníků vyráběných ručně. U strojově vyráběných doutníků se neklade důraz na kvalitní zpracování, ale v první řadě na cenu – levné doutníky vyráběné pro „masový“ trh. Nicméně i strojově vyráběné doutníky se dělí na lepší a horší – pokud byste chtěli lepší strojově vyráběný doutník, poznáte jej podle uzavřené hlavy. Větší podíl lidské práce, kvalitnější a vyzrálé tabákové listy jsou důvodem, proč jsou ručně vyráběné doutníky dražší. Ručně vyráběné doutníky jsou někdy značeny totalmente a mano (pouze ručně) nebo hecho a mano (ruční výroba).
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.