Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Padrón 1964 Anniversary Series Exclusivo Maduro

Padrón 1964 Anniversary Series Exclusivo Maduro

Veřejností respektovaný  nikaragujský doutník na sebe upozorňuje díky vysokým hodnocením (Cigar Insider 92 a Cigar Aficionado 94 v roce 2005 a 92 v roce 2001) a oblíben je zejména pro svou bohatou chuť. Jejíž podstata tkví v použité směsi tabákových listů z nikaragujských oblastí Jalapa, Estelí, Condega.

Série 1964 Anniversary byla vytvořena v roce 1994 při příležitosti 30. výročí společnosti Padrón, přičemž veškerý tabák použitý pro tuto limitovanou sérii je starý min. 4 roky. Tzv. „box-pressed“ úprava je pro tuto sérii charakteristická a je podle výrobce aplikována na počest letité kubánské výrobní tradice.

Formát Exclusivo se svými 14ti cm a prstýnkem vel. 50 je o něco delší než-li klasické robusto a o něco tenčí než-li corona gorda. Po vybalení doutníku ucítíte velmi příjemnou vůni vyzrálého tabáku, čokolády a kávy. Na první pohled si jistě všimnete čtvercového profilu doutníku čokoládové barvy, stejně jako drobných žilek  na jeho povrchu, zakončení dvojitou čepičkou s nezvyklým vráskami a prakticky neviditelných švů. Samostatnou kapitolou je dvojitý zlatavý prstýnek s typickým logem, jehož druhá část obsahuje výrobní číslo doutníku. Na dotek je krycí list suchý a mírně hrbolatý avšak bez jakýchkoliv kazů. Stavba doutníku je rovněž bezchybná, tak jak je tomu dobrým zvykem u doutníku značka Padrón, které bez nadsázky patří mezi špičku nikaragujské doutníkové produkce.

Bezproblémové oříznutí doutníku poodkryje jeho bohatou náplň. Po zapálení, lze v jeho krémovém kouři rozeznat mírně nahořklou čokoládovou příchuť tabáku. Nahořklá je ovšem jen několik minut, dále je spíše nasládlá a krémová. Sem tam můžete v čokoládové příchuti rozeznat i tóny kůže a zhruba v polovině také tóny kávy. Perfektně vyváženou kombinaci zmíněných příchutí v závěru doplňuje mírná zemitost. Přestože je Exclusivo chuťově bohatý a vyvážený, v porovnání s doutníky Padron Series Natural či Maduro (2000 nebo 3000) mi nepřijde tak výrazně lepší. Musím se přiznat, že v mém případě šlo možná a přehnané očekávání ve spojení s faktem, že zmíněné levnější doutníky  jsou už tak vysoce kvalitní.

Každopádně se jedná o středně silný doutník s výborným tahem, rovnoměrným cca 60ti min. hořením, jehož produktem je bohaté množství kouře plné chutí a světle šedivý popel s dobrým držením. Dalším neméně podstatným parametrem je konzistence úrovně kvality doutníků i jejich chuťového charakteru. Na základě výše uvedeného mohu doutník doporučit s výjimkou začátečníků.

Doutníky Padrón 1964 Anniversary Series Exclusivo Maduro jsou baleny v cedrových krabicích s embosovanými znaky po 25ks a jejich dostupnost je v ČR komplikovaná navzdory tomu, že se již jiné doutníky této značky u nás také prodávají. V zahraničí jsou tyto doutníky dostupné přibližně za 12-15 USD.

Napsat komentář