Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Gurkha Centurian Double Perfecto

Tak a je to tady. Dneškem končím první a načínám druhou padesátku. Je tu moje 50. recenze a do Humidoru jsem sáhl pro tenhle doutníkDoutník byl vyroben na počest brunejského šejka k nějaké příležitosti a to v jedné jediné velkosti a tvaru. Jendá se o perfecto 6×60

Cena: 4 dolary – součást sampleru
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru: 112 dní
Rozměr: 6×60 (152×23,8mm)
Krycí list: Connecticut
Vázací list: Dominikánská Republika
Náplň: 8 let stará z Dominikánské Republiky

Vůně
Pata: Stájové
Tělo: Krásné stájové

Konstrukce
Velmi pevná a bez měkkých bodů. Švy těsné a viditelné. Velmi pěkně ubaleno.

Vzhled
Tmav hnědý krycí list se spoustou malých a jednou větší žilkou

Tah před zapálením
Perfektní – odporu je tak akorát

Chuť ihned po zapálení

Neskutečně jemná, doslova smetanová chuť i textura s vyzrálým tabákem a jemnou pepřovou chutí v dozvuku. Chutě jsou středně plné. Dozvuk dlouhý. Parádní začátek.

1/3 doutníku
Hned po pár tazích se přidávají arašídy
15 min – v dozvuku e objevilo dřevo a trochu sladkosti a jak se pomalu dostávám na větší průměr tak i více tabáku. Ovšem smetanová chuť je bombastická.
30 min – už jsem na plném průměru a smetanové chuti trochu ubylo, což jsem tak trochu čekal vzhledem k průměru a to je trochu škoda, protože ta chuť je famozní. Arašídy se změnily ve smšs ořechů a v dozvuku dominuje velmi pěkná dřevitost s trochou koření a tabáku. Počáteční chutě po chvilce odezní a všechno podstatné se odehrává dozvuku, který je velmi dlouhý.

2/3 doutníku
45 min – na počátku se objevuje sladkost a smetany je zas o trochu méně. Z ořechů teď nejvýrazněji vystupují jemně nahořklé mandle a tabáku v dozvuku je taky méně. Chutě jsou pěkně vyvážené a vyzrálé
65 min – jsem v polovině a sladksot je pryč a mandle po chvilce přecházejí do chuti, ktrá mi nejvíc připomíná ořechový chleba a v dozvuku troška smetany a dřevo s kořením. Rovněž proběhla drobná korekce hoření.
Po pár minutách se přidává krémová káva
80 min – chuť ořechového chleba je pryč a koření téměř taky. Káva je výraznější a do dozvuku se vrátil tabák. V ůstech přetrvává teplo. Textura stále velmi jemná, žádná síla ani drsnost

3/3 doutníku
90 min – káva nepatrně zhořkla a jinak od posledně beze změny.
Po pár minutách mandle mizí a v dozvuku se opět objevují ořechy a hořkost je téměř pryč
105 min – kouř zteplal takže končím

Závěr a zhodnocení
Z jedné strany jsem byl hrozně natěšený a z té druhé panovaly trochu obavy z velkého průměru. Ty se nakonec ukázaly jako zbytečné. Nicméně si myslím, že menší průměr by byl ku prospěchu věci, protože chutě byly hodně pěkný a zajímavý(obzvlášť ta smetana – škoda, že nebyla tak výrazná po celou dobu jako na začátku) a hrozně rád bych zkusil jiný tvar, ale bohužel se vyrábí jen tohle perfecto. To nic nemění na tom, že jsem byl nadmíru spokojen. Tak a to je závěr 50. recenze. Tohle byl Gurkha Centurian Double Perfecto.

Napsat komentář