Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Gurkha Vintage 1999 Toro

Gurkha Vintage 1999 pochází z továrny v hondurasu a není v běžné nabídce doutníků Gurkha, ale lze ho pořídit pouze v jediném online obchodě a pouze v jedné velikosti.  Z toho se dá velmi lehce usoudit, že doutník byl vyroben na zakázku v omezeném množství. Navíc se doutníky neprodávají  po krabicích, ale v balení po 25 ti kusech aby se ušetřilo. Náplň se skládá z tabáků pocházejících ze tří zemí, ale jen ta z Dominikánské Republiky byla kultivována v roce 1999 a odtud i název doutníku.Podrobnosti o ostatních použitých tabácích jsou jen obecné a označení mi přišlo spíš jako marketingový tah online obchodu, co nejlépe doutníky udat. Oříznutí i zapálení probíhá bez sebemenších problemů a jsem zvědav co kromě marketingové omáčky doutník skutečně nabídne.

Cena: $2
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru: 195 dní
Rozměr: 6×50 (152,4×19,8mm)
Krycí list: Connecticut Broadleaf
Vázací list: Nezjištěno
Náplň: Honduras, Nikaragua a Dominikánská Republika

Vůně
Pata: Tabák a mléčná čokoláda s kořením
Tělo: Hlubší stájové aroma

Konstrukce
Skálopevná bez měkkých bodů. Dvojitá čepička. Švy těsné a viditelné

Vzhled
Hnědý, hrbolatý a velmi žilnatý krycí list

Tah před zapálením
Perfektní – pouze s malým odporem

Chuť ihned po zapálení
Vyzrálá, olejová, tabáková a kožená s jemnou nahořklou dřevitostí a kořením v delším dozvuku. Chutě jsou jemné až středně plné. Produkce kouře je dostatečná.

1/3 doutníku
15 min – na počátku tahu se objevuje slabší kávový nádech, který rychle přechází do výrazné kožené chuti. Chutě josu celkově plnější a kůže s kořením výraznější.  dozvuku se navíc objevuje trocha sladkosti. Hoření je nepatrně nerovnoměrné a popel má celkem dobrou vlastnost se třepit a tak je potřeba mu věnovat větší pozornost.
25 min – chuťový profil se zdá být velmi konzistentní. Proběhla menší korekce hoření a koření v dozvuku nahradila káva.

2/3 doutníku
45 min – zhruba v polovině a káva začíná nabírat na iontenzitě, ale jinak se chutě od posledně nezměnily. Ukazuje se, že konstrukce nebude silnou stránkou doutníku. Hoření je opět nerovnoměrné a ještě více než minule a další korekce mě jistě nemine. A o pár minut později jsem nucen znovu korigovat, ale bez ovlivnění chutí.

3/3 doutníku
75 min – ani druhá polovina doutníku nenabídla žádnou změnu v chutích. Od druhé korekce bylo hoření naprosto v pořádku. Kouř teplá a odkládám

Závěr a zhodnocení

Celkem jednoduchý, konzistentní a komplexnost postrádající chuťový profil, který mi sice až tak nevadil a jako běžné pokouření celkem dobře posloužil, ale náročnějšího kuřáka by jistě neuspokojil. I moje očekávání byla trochu vyšší než celkový výsledek. Nicméně za cenu dvou dolarů nelze chtít zázraky. Pravdou také je, že Gurkha v podobné cenové relaci nabízí nesrovnatelně lepší zážitek. Navíc mírné konstrukční problémy a fakt, že doutník měl tendence celekm rychle vyhasínat, bylo nutné tahat cca 3x za minutu, mě od dalšího nákupu  odradil.  Tohle Byla Gurkha Vintage 1999 v toru.

Napsat komentář