Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

5 Vegas Gold Maduro Torpedo

5 Vegas Gold Maduro Torpedo

Doutníky 5 Vegas Gold Maduro pochází z Nikaragui a pod doslova černým a tlustým krycím listem, který je bez vad a barevně jednotný, se ukrývá vyzrállá směs tabáku z Hondurasu a Nikaragui. Po vzhledové stránce se jedná o nádherný doutník a ani konstrukce nezaostává za vizuálním dojmem. Pevná a rovnoměrná bez jakýchkoli měkkých bodů podporuje celkově velmi dobrý první dojem. Oříznití probíhá velmi snadno, ale zapálení už vyžaduje trochu času na řádné zapálení a to díky tloušťce krycího listu.

5 Vegas Gold Maduro Torpedo
Cena: $2
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru:180 dní
Rozměr: Torpedo 6×54(152,4×21,4mm)
Krycí list: Pennsylvania Broadleaf
Vázací list: Nikaragua
Náplň: Nikaragua, Honduras

Vůně
Pata: sladké seno
Tělo: Hluboké aroma s nádechem kávy a stáje

Tah před zapálením
Perfektní – pouze malý odpor

Chuť ihned po zapálení
Velmi jemná, zprvu nasládlá, čokoládová a pak hutná kávovitost, kterou střídá dřevitost, tabák a trocha koření v delším dozvuku. Chutě jsou středně plné a doutník produkuje spoustu hutného a bílého dýmu

1/3 doutníku
15 min – sladkost přešla do lehce připáleného karamelu a káva se více přiblížila k černé a jinak od zapálení beze změny. Od samého začátku bylo hoření nerovnoměrné což mělo za následek korekci a to i díky extrémně silnému krycímu listu. O chviličku později mě potkává další problém a to v podobě tunelu a bylo třeba doutník zapálit znovu.
30 min – chutě se po znovuzapálení celkem rychle srovnaly a káva směřuje k prařeným zrnům. Hoření je stále nerovnoměrné a v tomhle směru doutník vyžaduje velkou pozornost. Nicméně chutě jsou velmi slušné. Zhruba v polovině probíhá další korekce. Naštěstí doutník není zatím nijak náchylný na korekce a chutě se rychle vrací nazpět

2/3 doutníku
Druhá třetina se obešla bez chuťových změn. Co ovšem rozhodně nepotěší je konstrukce doutníku, která vyžaduje nepřetžitou poroznost a to brání si chutě užít v klidu a pohodě. K tomu nepřidá ani třepící se a špatně držící popel.

3/3 doutníku
Asi v polovině poslední třetiny jsem musel opět korigovat hoření a tady již dochází k výraznějšímu ovlivnění chutí a proto v čase cca 60 minut odkládám.

Závěr a zhodnocení

Celkový dojem z tohoto doutníku je celkem rozpačitý. Na jednu stranu velmi pěkné čokoládovo kávové chutě, a tedy i celkový požitek, kazí špatná konstrukce doutníku a neustálá pozornost, kterou vyžaduje. A právě konstrukční problémy by mě odradily od dalšího nákupu. Musím ovšem taky dodat, že v menších průměrech (konkrétně toro 6×50)jsem obdobné potíže něměl a robusto nebo toro bych si určitě rád zopakoval. Tohle byl 5 Vegas Gold Maduro v torpedu.

2 komentářů k 5 Vegas Gold Maduro Torpedo

Napsat komentář