Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

El Rey del Mundo Choix Supreme

El Rey del Mundo Choix Supreme

El Rey del Mundo Choix Supreme nepatří na našem trhu zrovna k nejprodávanějším kubánským doutníkům a právě proto jsem se rozhodl jej vyzkoušet. Z velké části mě zaujal jeho jednoduchý, neuhlazený vzhled a také množství použitého tabáku.

Když jsem zmínil jeho neuhlazený vzhled, měl jsem namysli poněkud hrubší světlý krycí list (odstínu colorado), na kterém se objevuje sem tam nějaká ta žilka. Osobně s tím nemám žádný problém, protože jinak je 12,7 cm dlouhé robusto tvarově bezchybné. Poněkud tužší, ale rovnoměrnou konzistenci jsem přisuzoval, vázacímu listu, ale zejména již zmíněnému množství listů v náplni. Veškerý tabák požitý k výrobě pochází z regionu Vuelta Abajo.

Na oříznutí kubánského doutníku s prstýnkem vel. 48 musíte vynaložit trošku více síly a při zkouušce tahu zjistíte také proč. Nemusím asi nikomu detailně popisovat, že tenhle doutník prostě netáhne a to poněkud degraduje jeho jiné skvělé, zejména chuťové vlastnosti. Po zapálení se bohužel nic k lepšímu nezmění a s problémy jsem se potýkal prakticky celou první třetinu, kterou jsem si pracovně označil „Červená hlava“.

Je to celkem škoda, protože chuťově i sílou jemnější doutník je zajímavý právě kombinací chutí, které po celou dobu (cca 60 min.) nabízí. V příjemně vyzrálém tabáku jsem v první třetině zaznamenal chutě dřeva se jemnou sladkostí medu. V té další pak spektrum již zmíněných chutí doplňují (těžko popsat, ale nejspíše) travnaté nebo květinové tóny. V mírně intenzivnější závěrečné třetině nasládlost medu postupně nahradila zemitost.

Přestože je doutník chuťově příjemný, jeho obtížný tah jednoduše brání tomu si jej pořádně užít. To přímo souvisí i s hořením a produkcí dýmu. Nevím zda komplikovaný tah byl jen případ těchto dvou testovaných kusů, které jsem si koupil. Každopádně to budu muset ověřit dalším nákupem a vyzkoušením. Samozřejmě budu rád, pokud se někdo podělí o své zkušenosti s tímto doutníkem. Doutníky El Rey del Mundo Choix Supreme jsou v ČR celkem dobře dostupné a prodávají se po 25ks v cedrových krabicích s cenou za kus cca 240Kč.

Jeden komentář k El Rey del Mundo Choix Supreme

Napsat komentář