Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Don Lino Africa Tembo

Doutníky Don Lino Africa Tembo

Značka doutníků Don Lino je vcelku neznámá a nijak zvláště věhlasná. Popravdě jsem tento doutník koupil jen kvůli ceně, která byla celé dva americké dolary a mnoho očekávání jsem tedy do tohoto dlouhána nevkládal, ale zpátky k doutníku. Jako krycí list posloužilo Habano z Nikaragui, sklizené v roce 1999, které je hnědé, hebké, lehce hrbolaté a bez viditelnějších žilek. Pro náplň byl použit tabák z pěti zemí – Afrika, Honduras, Mexiko, Dominikánská republika a Nikaragua. Konstrukčně se jedná o povedený doutník, kdy jem nenalezl žádné vady ani měkké body po celé délce. Jedinou zvláštností bylo, že povrch krycího listu pokrývaly krupičky. Oříznutí i zapálení probíhá velmi snadno.

Don Lino Africa Tembo
Cena: $2
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru: 256 dní
Rozměr: 7,5×50(190.5×19,8mm)
Krycí list: Habano – Nikaragua
Vázací list: Dominikánská republika
Náplň: Afrika, Honduras, Nikaragua, Dominikánská Republika, Mexiko

Vůně
Pata: Krásné tabákové aroma a koření
Tělo: Kravské lejno a koření

Konstrukce
Lehce na stisk bez měkkých bodů. Švy jsou těsné a viditelné. Zakončení doutníku je provedeno dvojitou čepičkou

Vzhled
Hnědý, hebký a lehce hrbolatý krycí list bez viditelnějších žilek, který je po celé délce krupičkovatý. Celý krycí list je barevně jednotný a i krupičkování je rovnoměrné po celé délce

Tah před zapálením
Perfektní – jen s malým odporem

Chuť ihned po zapálení
Prvních pár tahů odhaluje velmi jemnou chuť lehce nasládlého tabáku, trochu olejovitosti s pěknou dřevitostí a slušnou dávkou pepře v dlouhém dozvuku. Chutě jsou středně plné s obrovskou produkcí hustého dýmu.

1/3 doutníku
15 min – chutě jsou hutnější. Zvláště pak sladkost – téměř syrupová. Pepře ubylo a v dozvuku se objevuje slabší čokoládovo kávová chuť. Hoření je nepatrně nerovnoměrné, což se spíš než konstrukci dá přičíst větrnosti.
25 min – čokoláda a kakao jsou nahrazeny krémovou mokou. Textura je stále parádně máslová a chutě sjou velmi dobře smíchány dohromady. Koření je opět o něco výraznější a prozatím se jedná o výbornou záležitost. Obzvláště si pak užívám hustého dýmu a plnosti chutí. Hoření se samo zkorigovalo a nemůře být lepší

2/3 doutníku
40 min – pouze pár minut ve druhé třetině a moka přechází v krémovou kávu, která se dostává i na začátek tahu. koření je opět o něco méně a tabák je výraznšjěí.
O pár minut později jsou chutě hutnější , výraznější a sladkost se dostává i do dozvuku
65 min – proběhla menší korekce hoření, káva je výraznější a jinak od posledně beze změny

3/3 doutníku
80 min – na začátku poslední části dominují v chuti tabák a káva
Poslední část už nenabídla žádnou změnu a v čase 110 minut odkládám

Závěr a zhodnocení

Velmi příjemné překvapení a kromě jedné menší korekce nemám co vytknout. Doslova mraky až žvýkatelného dýmu , parádní tah po celou dobu, máslová textura středně plných chutí, které se postupem času pěkně vyvíjely. Síla se doutníku vyhla obloukem, což mně osobně naprosto vyhovuje. Velmi slušná byla i konstrukce doutníku, kdy neměkl a hořel chladně až do konce. Doutník sice neoplývá komplexností ani velkým počtem chuťových změn, ale přesto se jedná o výbornou záležitost, kterou ocení jak začátečník,tak zkušený kuřák. Na tuhle značku se v budoucnu určitě zaměřím. Tohle byl Don Lino Africa v Tembu.

Napsat komentář