Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Ramon Allones Specially Selected

Ramon Allones Specially Selected

Mezi kubánskou klasiku bezesporu patří doutník Ramon Allones Specially Selected. Ačkoliv nejde o nejprodávanější a nejznámější kubánské robusto, kdo jej ochutnal mi dá snad za pravdu, že jde o báječný doutník vhodný pro téměř jakoukoliv příležitost. Musím zmínit, že před napsáním této recenze jsem čtyři kusy nechal odpočívat v humidoru téměř dva roky. A pak bohužel zmizely během čtrnácti dní.

Konstrukčně nelze 12,4 cm dlouhému doutníku s prstýnkem vel. č. 50 vůbec nic vytknout. Tvarově je rovnoměrný bez měkkých míst a vad na krycím listu s jemnými žilkami na povrchu. Všechny tabákové listy pochází samozřejmě z Kuby. V jeho jemné tabákové vůni snadno rozeznáte také sladkou vůni cedrového dřeva.

Příprava doutníku je bezproblémová a po jeho zapálení jako první ucítíte v bohatém krémovém kouři chuť cedru. Sladkost cedrového dřeva tabákové chuti doplňuje mírná nahořklost. V závěru první třetiny můžete ucítit také trošku čokolády. Jestliže můžu o první třetině říci, že je spíše jemnější, pak o té druhé můžu říci, že je intenzivnější. Stále je cítit chuť čokolády, ale také zemitost a kůži. V závěrečné třetině dominantní chuť hořké čokolády doplňuje chuť kávy.

To co se mi u tohoto středně silného doutníku nejvíce líbí, vedle perfektního tahu a rovnoměrného hoření, je skvělé vyvážení jemných chutí. Po celou dobu 60 min. hoření nebylo nutné provádět jakoukoliv korekci, jen v závěru má robusto tendenci se přehřívat. Popel má díky konstrukci dobré držení a světlounce šedivou barvu. Jak jsem již v úvodu zmínil Ramon Allones Specially Selected bych doporučil, každému kdo má rád doutníky a nemusí to být nutně jen po vydatné večeři.

V České republice je velice dobře dostupný s cenou kolem 210Kč v baleních po 25 ks.

Napsat komentář