Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Cohiba Siglo I

Cohiba Siglo I

Už jsem se v předchozích recenzích zmiňoval o legendě kolem řady Siglo a také o tom, že všechny doutníky této řady  jsou jemnější než-li obvyklé Cohiby. Avšak pro mě novou a zajímavou informací je, že tato řada nahrazuje původní kubánské doutníky značky Davidoff, které už asi málokdo z nás bude mít šanci ochutnat. Jednoduše protože ty už se nějakou dobu (přesněji od roku 1991) z kubánských tabákových listů nevyrábí a lze je sehnat povětšinou za nemalý peníz na sběratelských aukcích daleko od naší domoviny.

První Siglo I jsem měl na bujarém večírku v kubánském baru a tehdejší alkoholem umocněný dojem byl velice dobrý. Proto jsem si posléze koupil další tři, které v humidoru odpočívali déle něž rok.

Stejně jako u všech doutníku této značky, náplň, vázací i krycí list tvoří výhradně vybrané tabákové listy z vyhlášené kubánské oblasti Vuelta Abajo. A stejně tak, jako u ostatních této značky, tento malý doutník je doslova „nabušený“ tabákem vonící po cedru a medu.  Tuto petit coronu reprezentuje mírně hrbolatý krycí list téměř bez žilek podobně jako například u většího Siglo II. Na dotek působí doutník pevně a kompaktně až to ve vás může vzbudit pochyby o jeho tahu. Na jeho povrchu jsem nenašel žádný nedostatek a jako všechny Cohiby i tento je umně ukončen trojitou „čepičkou“.

Úprava doutníku oříznutím je i s ohledem na jeho velikost prstýnku bezproblémová a to i přes množství obsaženého tabáku v náplni. Jeho zapálení je rovněž snadné a ani obavy z horšího tahu se nenaplnily, naopak.

V krémovém kouři s krátkým a poněkud nahořklým začátkem jsem v první třetině cítil příjemnou nasládlost cedrového dřeva. Ovšem druhá třetina pro mě byla mnohem zajímavější zejména chutí espresa, snadno rozeznatelnou v množství tabákového kouře. Dominantní příchuť kávy místy doplňovaly travnaté tóny a medu. V závěrečné třetině byla příchuť espresa méně intenzivní, za to jsem mohl rozeznat příchuť blízkou karamelu.

Siglo I je se svými 10,2cm sice malý svým vzrůstem avšak parametry nejde o žádného zaostalce. Ať už jde o dobrý tah, rovnoměrnost hoření, nebo kompaktní popel, doutníku nic nechybí. V produkci kouře je velmi výkonný a nabízí zajímavou škálu jemných chutí, jejichž vyváženost ocení nejen začínající kuřáci. Jedinou chybou na cca 40ti min. potěšení z tohoto středněsilného kubánského doutníku je tak jeho cena přesahující 220 Kč. Opticky, v porovnání s malými rozměry doutníku, to může být pro leckoho problém.

Doutníky jsou v ČR i okolí velice dobře dostupné v prodejnách, klubech i restauracích v různých baleních od papírových krabiček po 5 ks, přes aluminiové tuby balené po 3ks až po dřevěné lakované krabice s 25 ks.

Napsat komentář