Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Bahia Maduro

Doutníky Bahia Maduro

Značka Bahia vznikla v devadesátých letech během doutníkového boomu a krátce po uvedení svých produktových řad, včetně s maduro verzí, se zařadila mezi velmi oblíbené doutníky. Ovšem s postupem času jaksi upadla Bahia téměř v zapomnění a v současnosti se jedná o značku, která nabízí dobrý poměr cena/výkon. Doutník se vyrábí v Nikaragui a jako krycí list byl použit Connecticut Broadleaf maduro, který je lehce hrbolatý, na dotek suchý (jako novinový papír), barevně nejednotný s několika vadami a jednou větší žilkou. Pod tímto listem najdeme tříleté habano rovněž z Nikaragui, které ukrývá níplň z téže země. Doutník působí v ruce velmi lehce a už na první pohled se rozhodně nejdná o prémiový doutník. Konstrukce je celkem pevná bez měkkých bodů a dvojitá čepička mohla být zpracována jistě o něco více precizněji.

Cena: $1,3
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru: 234 dní
Rozměr: 5,5×52(139,7×20,6mm)
Krycí list: Connecticut Broadleaf maduro
Vázací list: tříleté Habano – Nikaragau
Náplň: Nikaragua

Vůně
Pata: Silné a bohaté aroma tmavé čokolády
Tělo: Stáj

Konstrukce
Pevná bez měkkých bodů. Dvojitá čepička. Švy těsné a viditelné

Vzhled
Téměř černý a krupičkovaný krycí list s jednou větší žilkou

Tah před zapálením
Perfektní – pouze minimální odpor

Chuť ihned po zapálení
Výrazná tabáková, čokoládová a hlavně kávová chuť s pepřovou náloží v delším dozvuku. Chutě jsou středně plné s obrovskou produkcí hustějšího kouře. Chutě mají olejový charakter.

1/3 doutníku
10 min – pepř se výrazně umírnil a do dozvuku se dostává trocha sladkosti. Dominantní chutí je černá káva, kterou doplňuje tabák a čokoláda. V dozvuku se pak všechny chutě míchají se zemitostí
20 min – dozvuk je sladší, ale jinak se odpo sledně nic nezměnilo. Konstrukce, tah i hoření jsou zatím naprosto v pořádku a chutě se usadily na středu plnosti.

2/3 doutníku
40 min – ke kávě, která je hutnější, se připojuje trocha hořkosti. Objevuje se i síla, která koresponduje s plností chutí.
50 min – zhruba v polovině tabák téměř zmizel a káva s postupem času nabírá na intenzitě a v dozvuku se sladkost mísí se špetkou soli. Chutě jsou velmi konzistentní a bez komplexity.

3/3 doutníku
80 min – druhá polovina se obešla bez jakékoli změny a v tenhle moment končím

Závěr a zhodnocení
Průměrné a klasické středně silné maduro s výraznou kávovou chutí, u kterého prakticky od zapálení nedošlo k větší chuťové změně. Na druhou stranu konstrukce byla bezproblémová po celý čas kouření. Bahia tak potvrzuje, že se rozhodně nejedná o prémiovou značku, ale o běžné a celkem dobré kouření za dobrou cenu. V chutích totiž chybí ta typická vyzrálost. Tohle byla Bahia Maduro ve velikosti Panchos.

2 komentářů k Bahia Maduro

Napsat komentář