Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

La Flor Dominicana Double Ligero Chisel

Doutníky La Flor Dominicana

Značka doutníků La Flor Dominicana byla donedávná v ČR zcela nedostupná a o to více jsem byl nadšený, když se ke mě dostal tento kousek. Pro ty, kteří tyto doutníky ještě nezaregistrovali, jde o prestižní a dobře hodnocenou dominikánskou značku. Doutníky LFD se v posledních letech velice dobře umísťují v žebříčcích na konci roku, viz. např. ocenění v prestižním celosvětovém magazínu Cigar Aficionado (10.  místo Air Bender Chisel v roce 2010, 12. místo Cameroon Cabinet Chisel v roce 2012) nebo i v evropském magazínu Cigar Journal (16. té místo Cameroon Cabinet Chisel v roce 2012). Jak jste se mohli dočíst již v recenzi na CAO LX2 – Ligero jsou listy tabáku z nejvyšších pater rostliny tabáku. V tomto případě by mělo označení znamenat, že listy tabáku Ligero byly použity jako plnící a vázací listy pro tento doutník. U série Double Ligero jsou použity tabáky tohoto původu:

  • Ekvádorský krycí list  odstínu maduro
  • Dominikánský vázací tabák
  • Dominikánský plnící tabák

Na první pohled doutník zaujme především netradičním tvarem, připomínající píšťalu. Nedávno jsem zjistil, že tento tvar s více variacemi oříznutí je patentem právě značky La Flor Dominicana, jak se již brzy budete moci dočíst v kolegově recenzi doutníku La Herencia. Doutník je dlouhý 152mm s prstýnkem 54. Krycí list odstínu maduro je precizně zpracovaný, lehce olejový, ale přesto matný – připomínající lehkou patinu. Netradiční zakončení ramene je rovněž bezchybné. Po konstrukční stránce před zapálením nevytýkám nic.

Oříznutí buhužel provází drobná komplikace, tj. odlepení krycího listu, která je vidět i na fotkách. Pokud bych v tuto chvíli znal více možností oříznutí, použil bych zcela jistě pearcer (pírs). Považuji to za drobný nedostatek, ale prstýnek doutníku pro jsitotu nechávám.  Následné zapálení, ke kterému jsem použil žhavící zapalovač Xikar, je bez problémů. Se sirkami nebo cedrovým plátkem by bylo zapálení podstatně náročnější. Aroma před zapálením je převážně kávové, první dotyky v ústech působí zajímavými tóny kávy s travnatým dozvukem, bohužel však za cenu horšího tahu.

Po zapálení je chuť dřevnatá a vyvíjí se do sladších tónů – nutno upozornit, že zde stále dominuje káva a tyto uvedené chuti jsou spíše druhotné. Jako pozitivní hodnotím, že se s rozhořením doutníku zlepšuje jeho tah. Držení šedobíleho popela je poměrně dobré, konzistence obvodu horší. Produkce dýmu rovněž, ale narozdíl od tahu se bohužel zhoršuje. Hoření je sice rovnoměrné, ale mám dojem lehké tendence zhasínání, přesto není nutné připalovat. Poslední třetina doutníku se začíná chuťově měnit – kávu a dřevitou chuť nahrazuje dominantněji travnatost s kořenitostí, která v závěru doutníku nabývá na intenzitě.

Natěšení a dobré reference se bohužel v tomto případě zcela nepotvrdily. Před zapálením velice zajímavý kousek, komplikace hoření a tahu mne bohužel příliš nepřesvědčili a tak bych příště vyzkoušel jiný tvar nebo způsob oříznutí. Jak jsem už v důvodu naznačil nyní je možné je nově sehnat i v ČR v baleních po 20ks v dřevených krabicích s cenou kolem 170 Kč za ks. Pokud bych si však měl vybrat jistě bych v teto cenové kategorii našel většího favorita.

Jeden komentář k La Flor Dominicana Double Ligero Chisel

  • Shargard napsal:

    V příštím roce plánuji rozsáhlý průzkum této značky(kromě LFD i Macanudo, La Gloria Cubana, H.Upmann, Partagas a snad i něco lepšího od Padronu) včetně tohoto kousku a jsem zvědav jak dopadne u mě. Pěkná recenze a mě osobně chisel zakončení nadchlo. Ovšem já pouřil piecer

Napsat komentář