Xikar HC series Criollo Belicoso
O Firmě Xikar již bylo řečeno v předchozí recenzi dost a tak rovnou přistoupím k doutníku samotnému. Dnes je na řadě verze Criollo v belicosu – 6×54(152,4×21,4mm). Pětiletý Criollo krycí list z Nikaragui je krásně hnědý a hebký s pár malými žilkami. Sumatra vázací list pak skrývá vyzrálou směs tabáků z Nikaragui a Hondurasu. Bezchybná skálopevná a souměrná konstrukce bez jakýchkoli vad umocňuje velmi dobrý celkový dojem.Ostatně konstrukční kvalita je znát u všech řad Xikar doutníků a o náhodnu se tedy nejedná. Precizně ubalené belicoso a druhý kroužek u paty také přidává plusové body co se prvního dojmu týče. Stejně jako předchozí doutníky od Xikaru tak i tenhle vypadá velmi chutně.
Cena: $7
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru:212 dní
Rozměr: 6×54(152,4×21,4mm)
Krycí list: 5 let staré Criollo – Nikaragua
Vázací list: Sumatra
Náplň: Honduras, Nikaragua
Vůně
Pata: Mléčná čokoláda, lískové oříšky, tabák a koření
Tělo: Slabší tabákové
Konstrukce
Skálopevná a souměrná bez měkkých bodů. Švy jsou těsné a viditelné. Bezchybně ubalené Belicoso
Vzhled
Ořechově hnědý a krásně hebký krycí list bez větší žilky se spoustou textury na povrchu
Tah před zapálením
Perfektní – přesná dávka odporu
Chuť ihned po zapálení
Velmi jemná a hlubší nasládlá tabáková chuť s dřevitostí. V dlouhém dozvuku se pak objevují ořechy, výrazněji koření a trocha smetany. Chutě jsou středně plné s dobrou produkcí hustějšího dýmu. Chutě jsou hutné a lehce olejové
1/3 doutníku
15 min – dřevitost je výraznější a ostatní chutě jsou zatím beze změny. Hoření je od začátku nerovnoměrné(nejspíš moje chyba), ale začíná se rychle samo korigovat. Chutě mjí dobrou hloubku a serie HC má zatím jednoho společného jmenovatele. A tím jsou chutě, které si člověk opravdu užívá.
30 min – tabák ustupuje a dává vyniknout ořechům a dřevitosti. Do dozvuku se přidává laté a také trocha zemitosti. Hoření se krásně srovnalo a je pomalé tak jako u Connecticut verze. Chutě jsou velmi dobře vyzrálé a hutné s menší dávkou komplexity.
40 min – na konci třetiny se laté mění na výbornou a hutnou krémovou kávu. Smetana z dozvuku zmizela. Světlý popel drží perfektně a zemitosti zbyla jen trocha
2/3 doutníku
45 min – ke krémové kávě se přidávájí mandle a trochu tepla což vytváří dojem, že je káva ochucena právě mandlovým likérem. Tah se lehce utáhl, ale porolování mezi prsty vše řeší.
60 min – zhruba v polovině jsem provedl ještě jedno oříznutí a tah je teď naprosto bez odporu a je třeba ho více kontrolovat.Chutě jsou beze změny a je cítit i trocha síly
3/3 doutníku
80 min – do dozvuku se přidává kakao a zemitost je téměř pryč
95 min – káva nabrala na intenzitě a jinak beze změny. Kouř teplá a odkládám
Závěr a zhodnocení
Sice jen jedna nebo dvě výraznější změny v chutích, ale pokud jsou dobré jako v tomhle případě tak to vůbec nevadí. A po Connecticutu i Criollo potvrzuje své nesporné kvality a Xikar si získal moji pozornost i na poli doutníků. Vyzrálé chutě s dobrou hloubkou a trochou komplexity podpořené bezchybnou konstrukcí i hořením. Výsledný čas je také parádní a nezbývá než se těšit na habano a maduro. Tohle byl Xikar HC series Criollo v belicosu.
Jeden komentář k Xikar HC series Criollo Belicoso
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Po více než roce jsem si tento doutník zopakoval v robustu a musím říct, že ten rok je rozhodně znát. Chutě byly téměř identické a to i v pořadí, ale byly jemnější vyzrálejší a krémového kouře bylo též více. Skvělý požitek