(E).. Carrillo La Historia E-III
Díky Tomáši Pelcovi jsem měl příležitost vyzkoušet doutník, který se umístil v roce 2014 na 2. místě v žebříčku Cigar Aficionado. Příprava výroby tohoto doutníku podle výrobce trvala 2 years. Název získal po členovi slavné rodiny Perez (Ernesto Perez-Carrillo III) a vyrábí se v továrně Tabacalera La Alianza S.A.inv The Dominican Republic. V mém humidoru doutník “odpočíval” approx. 3 years.
Rozměry a formát: Bull, s délkou 15,6 cm a prstýnek vel. 54.
Složení: Krycí list je z Mexika (Sán Ándrés), náplň je z Dominikánské republiky a Nikaraguy a vázací list je z Ekvádoru (Sumatra).
The Appearance Of The: Mírně olejnatý, tmavě-hnědý krycí list má hrubší povrch a světlejší místa v oblasti viditelných žilek. Dvojitý prstýnek a modrá stuha na tzv. patě dodává doutníku punc výjimečnosti a jak bývá dobrým zvykem, zakrývají dohromady skoro půlku doutníku:-)
The Design Of The: Doutník s tzv. box-press úpravou má těsné švy krycího listu. Konstrukce je pevná na dotek a náplň je rozdělená rovnoměrně bez jediné chybičky. Hlava doutníku je zakončena tzv. dvojitou čepičkou.
The Smell Of: Sladké vůně tabáku, kakaa a kávy zejména u hlavy doutníku. U paty doutníku spíše zemitější.
Edit, tah a hoření: Oříznutí nůžkami na doutníky a zapálení plynovým zapalovačem bez problémů. Tah doutníku je lehký s dostatečným odporem tabáku. Světle a místy tmavě šedivý popel se třepí, samovolně odpadává a jeho držení je průměrné. Produkce kouře je solidní. Hoření je do půlky rovnoměrné, dále mírně nerovnoměrné. Není nutná korekce zapalovačem.
A Taste Of:
1/3: Nasládlá zemitá tabáková chuť, doplněná v úvodu příchutí pepře a kakaa. V závěru třetiny s příjemnou příchutí kávy, již bez příchuti pepře.
2/3: Zemitá tabáková chuť s příchutí kávy je doplněná zajímavou příchutí třešní a hořké čokolády. Sladkost mírně ustupuje.
3/3: Zemitost a příchuť kakaa prakticky bez sladké příchuti. V závěru je místy patrná velmi jemná příchuť pepře.
Charakteristika: středně silný až silný doutník, chuťově středně intenzivní.
Doba kouření: 85 my.
Nápoje: perlivá voda s ledem a prosecco.
Dinner, balení a dostupnost:
Balení v dřevěných krabicích s cedrovou vložkou po 10ks s cenou 9USD. Doutník je v ČR nedostupný.
Doporučení:
Je to zatím nejlepší doutník od E.P. Carrillo, který jsem mohl vyzkoušet. Rozhodně není průměrný. Chuťový profil (kakao, coffee, cherries) mě oslovil. Koneckonců to není první doutník, s krycím listem ze Sán Ándrés, který jsem si oblíbil. Jedinou mojí výtkou je držení popela, který je křehký, místy se třepí a jeho kousky samovolně odpadávají.
Hodnocení: 8/10
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.