Cigars


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

San Lotano Maduro Robusto

San Lotano Maduro Robusto

S těmito doutníky jsem se setkával na stránkách časopisů a to především na těch určených reklamní inzerci. Jeden jsem asi před rokem dostal darem a do dnešního dne odpočíval v humidoru. Za zmínku jistě stojí, že některé doutníky San Lotano vyráběné v továrně Tabacalera Fernandez získaly celkem pěkné hodnocení časopisu Cigar Aficionado (e.g.. San Lotano Oval Corona, 91).

Tento doutník původem z Nicaragua vypadá opravdu velmi pěkně. Zdobí jej prstýnek se zlatavými nápisy a uvedeným jménem slavného tvůrce A. J.  Fernandeze, který se mj. podílel na produkci doutníků některých renomovaných značek, jako je např. Rocky Patel. Ale nejvíce asi zaujme tmavě hnědý, spíše matný než-li lesklý, krycí list se sotva viditelným žilkováním a také tzv. „box press“ úprava, která doutníku dává zploštělý (obdelníkový) profil. Prostě toto 14cm dlouhé robusto check with a ring size. 54 vypadá jako ze staré školy. Construction of the cigar is solid, rovnoměrná a bez chyb. Na dotek působí doutník pružně bez jakýchkoliv měkkých či naopak tvrdých míst. Hlava doutníku je zakončena dvojitou čepičkou.

Krycí list pochází z Mexika, konkrétně z velmi známé oblasti San Andres, vázací list z Hondurasu a náplň tvoří listy z Nikaraguy a Hondurasu.

Čokoládové aroma zralého tabáku mě rozhodně potěšilo. Zatímco pata doutníku voní po hořké čokoládě, jeho tělo spíše po čokoládě a senu. Nejzajímavěji však voní hlava doutníku, velmi sladce v kombinaci čokolády a hrozinek.

Oříznutí se mi napoprvé nepovedlo, proto jsem ho musel opakovat. Ale to nebylo doutníkem ani špatně zvoleným ořezávačem, nýbrž rukama. Zkouška tahu před zapálením dopadla na jedničku. A pro jeho zapálení jsme pro tentokrát použil tenký proužek cedrové dýhy.

Hned po zapálení a prvních obláčcích krémového kouře, v kterém je cítit dřevo a kakao, má doutník tendenci se vracet do původního tvaru (oválného profilu). V první třetině je kromě kombinace kakaa, dřeva cítit také pepř a koření, které můžu jen těžko k něčemu přirovnat. V prostřední třetině je zmíněná chuťová kombinace zemitější a také pikantnější. Zároveň je cítit příjemná příchuť kávy. Řekl bych, že tato část doutníku je nejvýraznější. On The Contrary, v závěrečné třetině  je doutník chuťově méně intenzivnější a nejvýraznější chutí je hořká čokoláda.

Popel je světle šedivého odstínu a poprvé mi sám odpadl asi po 2cm. Podobně tomu bylo i dál a mohu říci, že držení popele není celkově nic extra. V průběhu kouření se popel třepí, praská a jeho kousky, tak různě odpadávají. In other words,, doutník nevhodný pro kouření u stolu prostřeného svátečním ubrusem. Na druhou stranu, hoření je rovnoměrné, tah bezvadný i produkce kouře je velmi bohatá po celou dobu kouření (my). A skvělé je, že se doutník nepřehřívá ani v samotném závěru. To vás spíše budou pálit prsty.

Ikdyž toto středně silné robusto asi nesnese srovnání např. s kubánským Partagas Serie P No. 2 nebo nikaragujským Liga Privada Well. 9 Robust, jde o chuťově docela zajímavý doutník zejména pro kombinaci a vyvážení  chutí sladkého i hořkého. Začátečníkům bych ho asi úplně nedoporučoval neboť v prostřední části je chuťově plnější. Na českém trhu  je sice zatím nedostupný, ale lze jej celkem snadno koupit přes on-line obchody v okolních zemích za cenu cca 8€, v baleních po 20ks.

2 comments to the San Lotano Maduro Robusto

  • Shargard He wrote:

    Pěkná recenze. Mně už nějaký teb pátek v humidoru odpočívá San Lotano Oval Habano

  • pmtv He wrote:

    Díky. Jsem zvedavý na Tvůj názor na Habano, protože někteří kuřáci na webu píší, že právě Habano je chuťově zajímavější.

Leave a Reply