Cigars


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

Xikar HC series Criollo Belicoso

Doutníky Xikar HC series Criollo Belicoso
O Firmě Xikar již bylo řečeno v předchozí recenzi dost a tak rovnou přistoupím k doutníku samotnému. Dnes je na řadě verze Criollo v belicosu – 6×54(152,4×21,4mm). Pětiletý Criollo krycí list z Nikaragui je krásně hnědý a hebký s pár malými žilkami. Sumatra vázací list pak skrývá vyzrálou směs tabáků z Nikaragui a Hondurasu. Bezchybná skálopevná a souměrná konstrukce bez jakýchkoli vad umocňuje velmi dobrý celkový dojem.Ostatně konstrukční kvalita je znát u všech řad Xikar doutníků a o náhodnu se tedy nejedná. Precizně ubalené belicoso a druhý kroužek u paty také přidává plusové body co se prvního dojmu týče. Stejně jako předchozí doutníky od Xikaru tak i tenhle vypadá velmi chutně.

Dinner: $7
Availability in the Czech Republic: NO
Time in humidoru:212 days
The Size Of The: 6×54(152,4×21,4mm)
The cover sheet: 5 let staré Criollo – Nicaragua
The binding list: Sumatra
The Content Of The: Honduras, Nicaragua

The Smell Of
Pata: Milk chocolate, hazelnuts, tobacco and spices
The Body Of The: Slabší tabákové

The Design Of The
Skálopevná a souměrná bez měkkých bodů. The seams are tight and visible. Bezchybně ubalené Belicoso

The Appearance Of The
Ořechově hnědý a krásně hebký krycí list bez větší žilky se spoustou textury na povrchu

A stroke in front of lighting
Perfect – the exact dose of resistance

Taste immediately after ignition
Velmi jemná a hlubší nasládlá tabáková chuť s dřevitostí. V dlouhém dozvuku se pak objevují ořechy, výrazněji koření a trocha smetany. Chutě jsou středně plné s dobrou produkcí hustějšího dýmu. Chutě jsou hutné a lehce olejové

1/3 cigar
15 my – dřevitost je výraznější a ostatní chutě jsou zatím beze změny. Hoření je od začátku nerovnoměrné(nejspíš moje chyba), ale začíná se rychle samo korigovat. Chutě mjí dobrou hloubku a serie HC má zatím jednoho společného jmenovatele. A tím jsou chutě, které si člověk opravdu užívá.
30 my – tabák ustupuje a dává vyniknout ořechům a dřevitosti. Do dozvuku se přidává laté a také trocha zemitosti. Hoření se krásně srovnalo a je pomalé tak jako u Connecticut verze. Chutě jsou velmi dobře vyzrálé a hutné s menší dávkou komplexity.
40 my – na konci třetiny se laté mění na výbornou a hutnou krémovou kávu. Smetana z dozvuku zmizela. Světlý popel drží perfektně a zemitosti zbyla jen trocha

2/3 cigar
45 my – ke krémové kávě se přidávájí mandle a trochu tepla což vytváří dojem, že je káva ochucena právě mandlovým likérem. Stroke lightly tugged at the, ale porolování mezi prsty vše řeší.
60 my – zhruba v polovině jsem provedl ještě jedno oříznutí a tah je teď naprosto bez odporu a je třeba ho více kontrolovat.Chutě jsou beze změny a je cítit i trocha síly

3/3 cigar
80 my – do dozvuku se přidává kakao a zemitost je téměř pryč
95 my – káva nabrala na intenzitě a jinak beze změny. Smoke hot and discard

Conclusion and evaluation
Sice jen jedna nebo dvě výraznější změny v chutích, ale pokud jsou dobré jako v tomhle případě tak to vůbec nevadí. A po Connecticutu i Criollo potvrzuje své nesporné kvality a Xikar si získal moji pozornost i na poli doutníků. Vyzrálé chutě s dobrou hloubkou a trochou komplexity podpořené bezchybnou konstrukcí i hořením. Výsledný čas je také parádní a nezbývá než se těšit na habano a maduro. Tohle byl Xikar HC series Criollo v belicosu.

One comment to Xikar HC series Criollo Belicoso

  • Shargard He wrote:

    Po více než roce jsem si tento doutník zopakoval v robustu a musím říct, že ten rok je rozhodně znát. Chutě byly téměř identické a to i v pořadí, ale byly jemnější vyzrálejší a krémového kouře bylo též více. Skvělý požitek

Leave a Reply