Tomáš Pelc se zajímavou novinkou
Zajímavou a celkem čerstvou novinkou v České republice je balení doutníků Oliva, řekněme „na cestu“. Tedy uložené v balení, které udrží jejich kondici, aniž by musely být v humidoru. Doutník v tomto balení je prakticky připravený k užití.
S nápadem na prodej těchto doutníků přišel Tomáš Pelc, zakladatel doutnikydoutnik.cz a hlavně další doutníkový fanda.
Pamatuješ si ještě na svoje začátky, na svůj první doutník?
Tomáš: Pamatuji si to přesně. Můj první doutník byl Romeo y Julieta Short Churchill, který jsem dostal u kamaráda před zhruba 8 lety, když jsme slavili narození jeho syna. Byla to paráda, skvělá atmosféra s dobrými přáteli. Prostě moment, kdy jsem si ten doutník opravdu vychutnal. A od té doby je pro mě doutník synonymem útěku správným směrem od stresu a věčného spěchání.
Změnily se od té doby Tvé preference? Co je Tvým nynějším nejfrekventovanějším doutníkem a jaký oblíbený nápoj(e) rád popíjíš ke kouření?
Tomáš: áno, během doby, co doutníky kouřím, se mé preference a chutě opravdu mění a věřím, že se jedná o standardní vývoj každého kuřáka doutníků. Z počátku jsem kouřil spíše jemnější doutníky, jako třeba kubánský Hoyo de Monterrey Petit Robusto. Později jsem si oblíbil o poznání výraznější Bolivary a plynule tak pokročil k chuťově plnějším doutníkům. Nicméně často vše závisí na aktuální osobní preferenci a dostatku času, který na kouření doutníku mám. Rád objevuji, takže se rozhodně nevyhýbám značkám ať z Hondurasu, Nikaragua, Kuba, Dominikánské republiky nebo odjinud.
V současnosti je mým největším favoritem Oliva Serie V Liga Especial Figurado. A k doutníku si rád dám dobrou kávu, kvalitní rum nebo pivo. Dost často zaleží, zda jsem zrovna „řidič“ či nikoli. Když je času méně, sáhnu po „express“ verzi Olivy.
Express verzí Olivy myslíš přesně co?
Tomáš: No, jedná-li se o rychlou/spontánní doutníkovou akci“ vytáhnu prostě z kapsy „verzi na cesty“ doutníku Oliva, kterou obvykle nosím sebou.
Rozumím Tvé motivací pro prodej doutníků Oliva, oblíbil sis je. Ale jestli jsem to dobře pochopil, chceš se specializovat na prodej právě doutníků, řekněme “na cesty“?
Tomáš: Toto rozhodnutí je celkem prosté. Zkrátka mi to přišlo jako velice dobrý nápad. Sám často někam jezdím na různé schůzky, akce a když mám chuť na dobrý doutník, nemusím ho nikde shánět. Toto speciální balení přesně splňuje mé aktuální potřeby. Nepotřebuji žádný cestovní humidor, prakticky ani pouzdro.
Obecně v tomto speciálním balení vidím potenciál i pro lidi, kteří s doutníky začínají a třeba ještě humidor nemají nebo se nechtějí prozatím zabývat koupí humidoru. Takto si kvalitní vlhký doutník může vychutnat opravdu každý, kdykoli a hlavně kdekoli a odpadá jakékoli sledování správného skladování doutníků, což je u vlhkých doutníků nutnost. Doutníky jsou již z továrny oříznuty, což je také super a logický krok od výrobce. Jediné co budete muset udělat je doutník zapálit.
Budeš své obchodní aktivity dále rozvíjet o doutníky nějakých nových značek?
Tomáš: Ano budu, chtěl bych dostat mezi aktuální, i ty budoucí kuřáky doutníků značky, které nejsou moc známé v naší zemi, nicméně po světě už dávno mají své „dobré“ jméno. Aktuálně jednám o možné spolupráci s velmi zajímavou značkou která má co nabídnout. dúfam, že jednání budou úspěšná a já budu moci představit fanouškům doutníků další zajímavé modely značky, pro kterou bych se v konečném důsledku stal výhradním distributorem pro Českou republiku.
Mezitím mám připravená do prodeje překvapení, ale to je zatím tajemství.
Asi z Tebe teď “nevypáčím” o co by mělo jít a tak se alespoň zeptám, zda také sbíráš speciální edice doutníků?
Tomáš: No, po pravdě řečeno „sbírat“ to není to správné pojmenování, jelikož postupně všechny takové „speciality“ vykouřím, ať už sám nebo s přáteli, se kterými můžu takové modely ihned okomentovat a hodnotit. Z aktuálních „limitek“ mám dvě od firmy Oliva, první je řada „V“ ve velikosti 5×60 v celkovém nákladu 12 000 kusů pro rok 2014, druhou Speciální edicí je „limitka“ vyrobená pouze pro americký trh opět řada „V“ ve velikosti Double Toro 6×60 Maduro v celkovém nákladu pouze 6 000 kusov. Nesmím také zapomenout na doutníky z kubánské produkce, zde jsem rád za krabici „limitek“ z roku 2012 H.Upmann Robusto. Přece jen některé doutníky (Tagy) z Kuby mají určitou nezaměnitelnou a specifickou chuť, která mě zkrátka také baví.
V jakém prostředí rád kouříš doutníky: na zahradě, doma, někde v přírodě? Máš nějaký oblíbený doutníkový klub, který rád navštívíš, když je příležitost?
Tomáš: Dalo by sa povedať, že nějaký ten klub navštívím spíše příležitostně. Je to z části dané tím, že v mém nejbližším okolí žádný není. Nejraději si však doutník vychutnám v přírodě, při procházce se psem.
Uvažuješ o návštěvě nějaké větší zahraniční události, výstavy, festivalu?
Tomáš: áno, koncem roku se určitě pojedu podívat na jednu z největších akcí v okolí a to na mezinárodní doutníkový festival do Německého Dortmundu. Další v řadě festivalů, které bych chtěl navštívit, jsou festivaly konané v USA, které mě také zajímají hlavně kvůli rozmanitosti značek.
Máš ještě nějaké jiné koníčky mimo doutníků?
Tomáš: Koníčků ubývá paralelně s časem, kterého mám stále méně. Jelikož je méně někdy více, tak mně to však tolik nevadí. Když tedy opominu doutníky, tak ještě rad fotím.
Jeden komentár k Tomáš Pelc se zajímavou novinkou
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.
Díky za rozhovor, super nápad, hlavně pro ty kteří nemají/nechtějí sebou tahat cestovní humidor nebo sáček s bovedou! 🙂