Gurkha Blue Steel Torpedo
Foto doutníku před zapálením bohužel není, protože jsem se na něj tak těšil, že jsem na to úplně zapomněl. Tak jen dodám, že e jedná o limitovanou edici cca 50000 doutníků produkovanou jen jednou a to díky vzácným použitým tabákům
Rozměr: 6,5×53
Krycí list: Costa Rica maduro kultivovaný v roce 1996
Vázací list: nezjištěno
Náplň: Nikaragua, Honduras, Kolumbie
Vůně
Pata: Seno a stáj
Tělo: Nádherné čokoládové aroma
Konstrukce
Na dotek měkčí, ale bez vad.
Vzhled
Velmi tmavě hnědý (skoro černý) a neskutečně tenký krycí list pouze s malými žilkami. Doutník dorazil již s natrženým listem a tak doufám, že to nezpůsobí větší potíže
Tah před zapálením
Trochu těsnější než jsem u Gurkhy zvyklý, ael na druhou stranu u tohoto tvaru je celkem běžný a případným dalším oříznutím se dá upravit.
Pár tahů po zapálení
Velmi jemná a hluboká chuť čokolády, tabáku, sladkosti a pepře v dozvuku. Parádní start
1/3 doutníku
5 min – čokoládovisto na počátku velmi hutná. Pak se přidá skvěle vyzrálý tabák a v dozvuku opě dominuje čokoláda s trochou pepře, sladkosti a koření. Kouře sice není mnoho a je trochu vzdušnější, ale zanechává neuvěřielně bohaté chutě.
20 min – chutě ještě o něco hlubší a bez síly. S postupným hořením přibylo pár prasklinek díky počátečnímu poškození, ale zatím není důvod k panice. Dozvuk krásně dlouhý a příjemný. Chutě se na jazyku drží jako klíště. Tohle je doutníkový dortík
2/3 doutníku
30 min – pepř v dozvuku zmizel a místo něho nastoupilo kakao. V tento moment i dost olejový. Zatím naprosto báječný
40 min – jsem zhruba v polovině a díky poškožení jsem se mohl přesvědčit jaký vliv má krycí list na celkovou chuť. Kus ho totíž odpadl takže jsem chvíli kouřil jen vázací list a náplň. Těch pár minut jsem měl v ruce naprosto odlišný doutník. Nechtělo si mi ani věřit jak tak tenounký – průsvitný krycí list dokáže být doslova nabitý bohatými chutěmi.
O pár tahů později vystupuje více chuť tabáku a koření. Tohle je dezert se vším všudy
3/3 doutníku
55 min – místo kakaa v dozvuku laté. Velmi krémová textura
62 min – koření téměř zmizelo, více kávy a méně čokolády
90 min – bohužel končím a musím říct, že zatím nejlepší co jsem měl
Závěr a zhodnocení
Tak tohle byla famožní záležitost. Trochu jsem měl obavy z poškození, ale proběhlo to bez větších komplikací a po odložení jsem byl doslova nadšen a to tak, že ještě večer jsem si jich objednal dalších 15. Já tvrdím, že po dobré, jídle musí přijít skvělý dezert a tady jsem ho našel. Krycí list z Costa Ricy kultivovaný v roce 1996 mě v první chvííli udívil svou tenkostí aby v zápětí učaroval svými chutěmi.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.