Oliva Connecticut Reserve Robusto
Je vidět, že ani Oliva neusíná na vavřínech. A jeden z posledních přírůstků je právě Connecticut verze. Tato značka je vyhlášena svou kvalitou a to jak chuťovou tak kvalitou zpracování. A vzhled je to co okamžitě zaujme. Nebojím se říct, že tohle nejlíp vypadající doutník s Connecticut krycím listem, co jsem kdy viděl. Po vzhledové stránce za sebou nechá i takové značky jako Ashton. Vázací list i náplň pochází již tradičně z Nikaragui. Na krycím listu je patrná pouze jedna menší žilka, ale jinak se vzhled blíží dokonalosti. Konstrukce je tradičně perfektní a zakončení dvojitou čepičkou taky.
Dostupnost v ČR: NE
Čas v humidoru: 319 dní
Rozměr: 5×50(127×19.8mm)
Krycí list: Connecticut – Ekvádor
Vázací list: Nikaragua
Náplň: Nikaragua
Vůně
Pata: Velmi netradiční pro connecticut – mléčná čokoláda a lehce koření
Tělo: Velmi slabé listí
Konstrukce
Velmi pevná bez měkkých bodů. Dvojitá čepička. Švy těsné a téměř neviditelné. I tady se dá mluvit dokonalosti.
Vzhled
Světlý a sametově hebký krycí list s jedinou menší žilkou. Vzhledově k dokonalosti opravdu mnoho nechybí
Tah před zapálením
Nepatrně těsnější a při tahu naprázdno se objevuje seno, koření a sladkosti
Chuť ihned po zapálení
První tah přináší velkou hořkost, seno, trochu tabáku a spoustu koření s trochou sladkosti v delším dozvuku. Chutě jsou středně plné až plné s velmi dobrou produkcí lehčího kouře. Plnost chutí je na Connecticut neuvěřitelná
1/3 doutníku
Hořkost mizí velmi rychle a nahrazuje ji velmi krémová dřevitost. Chutě jsou lehce olejové se spoustou koření
5 min – chutě začínají nabírat krémový charakter a z koření se mi daří rozpoznat muškátový oříšek, skořici a trochu vanilky. V dozvuku se objevuje zemitost a doutník je cítit až v žaludku. Zatím hodně překvapující, ale výborné
15 min – tabák ukazuje svou vyzrálost a krémové dřevo (skoro až cedr) je nadále dominantní chutí. intenzita koření šla mírně dolů, ale stále je ho hodně slušná dávka a seno před malou chvilkou odeznělo(u mě velké plus). Hoření je celkem rychlé, ale chutě jsou výborné, bohaté a velmi dobře vyzrálé
2/3 doutníku
20 min – na začátku tahu se objevuje trocha smetany a k zemitosti v dlouhém dozvuku se přidává krémová káva. Cutě si stále drží svou počáteční plnost a ukazují i trochu komplexity. Doutník nepřestává příjemně překvapovat
40 min – v polovině a do dozvuku se přidávají lískové oříšky. Chutě se usadily na slinějším středu a je znát i trocha síly. Celková kombinace chutí s velmi krémovou texturou a plností chutí tvoří skvělou kombinaci. Konstrukce, hoření i tah jsou bezproblémové a doutník si hodně užívám. Síla se začíná blížit středu a krásně podtrhuje chutě
3/3 doutníku
50 min – na začátku poslední části více vyčnívá sladkost, lískové oříšky a smetana. Dřevitosti je méně a chutě se usadily na solidním středu plnosti
60 min – ve zbytku třetiny sladkost, smetana a zemitost odezněly a zbyla krémová káva, dřevitost, lískové oříšky a špetka koření. Kouř teplá a končím
Závěr a zhodnocení
Fantastická záležitost a hodně velké překvapení. Tohle rozhodně není typický Connecticut a už vůbec ne doutník k ranní kávě. Plnost chutí i přítomná síla ohromily v dobrém slova smyslu. Druhá polovina již více připomínala Connecticut svou výraznou krémovitostí, dřevitostí a lískovými oříšky ovšem bohatá krémová káva nad těmito chutěmi vynikala. U mě rozhodně aspirace na doutník roku v dané kategorii. I přes plnost chutí a sílu se doutník kouřil velmi snadno. S doporučením pro méně zkušené kuřáky si v tomhle případě nejsem úplně jistý. Tohle byla Oliva Conecticut Reserve v robustu.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.