Zigarren


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

L’Atelier La Mission 1959

L'Atelier La Mission 1959

Pete Johnson je jedním z lidí, kteří stojí za butikovou značkou L`Atelier. Řada doutníků La Mission se v názvu inspirovala a vzdává hold vinařství Château La Mission Haut-Brio a jeho vínům s plným chuťovým profilem. Doutníky jsou vyráběny v Nikaragujském Esteli, v továrně My Father Cigars. Es ist nicht ohne Attraktionen, že doutník La Mission 1959 získal v roce 2020 4. místo v žebříčku Top 25 Das Magazin Cigar Aficionado. Moje cesta k vyzkoušení tohoto doutníku vedla přes jiný (již bohužel v ČR nedostupný) doutník této značky, a to konkrétně MAD44.

Rozměry a formát: ROBUST, s délkou 12,7 cm a prstýnek vel. 52.

Složení: Mexický krycí list San Andrés, náplň je z Nikaragui – konkrétně Sancti Spiritus a vázací list pochází rovněž Nikaragui.

Die Darstellung der: Čokoládově hnědý krycí list s tmavším mramorováním a odlesky mírné olejnatosti. Odstín barvy krycího listu není tak tmavý jako doutníky série MAD, ale naopak je tmavější nežli série LAT. Na povrchu doutníku je viditelné žilkování a zajímavým prvkem vzhledu doutníku je „pigtail“ zakončení hlavy. Doutník je dekorovaný designově povedeným prstýnkem značky L’Atelier La Mission.

Bau: Doutník je zajímavou kombinací úpravy tzv. „boxpressu“ a zakončení „pigtail“. Má těsné švy krycího listu a celkově je konstrukce na dotek pevná bez hrbolků nebo naopak měkkých míst.

Der Duft von: Nasládlá vůně tabáku, kakaa a karamelu. U paty je vůně kakaa zemitější a patrná je také vůně cedru a kávy. U hlavy doutníku je naopak výraznější čokoládová vůně.

Bearbeiten, tah a hoření: Úprava doutníku pouze oříznutím „V-cut“ a zapálení plynovým zapalovačem bez problémů. Tah doutníku je bezproblémový a odpor je spíše lehčí. Na pohled atraktivně vypadající, stříbřitě šedivý popel není dostatečně kompaktní, jeho držení je spíš průměrné a popel se trošku drolí. Produkce kouře je nadstandardní, hoření je plynulé a rovnoměrné, d.h.. bez nutnosti korekce zapalovačem.

Einen Vorgeschmack auf:
1/3: Sladká a hořká chuť kakaa/čokolády s trochou pepře. Chutě doplňuje zemitost a celkově jsou chuťový profil od počátku příjemně krémový. Ke konci je patrná sílící intenzita chutí i síly doutníku.
2/3: Dominantnější zemitá chuť doplněná příchutí černého pepře na úkor čokolády. V chuti je trochu více hořkosti a méně sladkosti. Intenzita chutí je silnější než v 1/3.
3/3: Chuť černého pepře je v závěru výraznější. Příchuť kakaa je patrná jen na pozadí stejně jako zemitost.

Charakteristika: silný, chuťově intenzivní.

Doba kouření: 70 min.

Nápoje: Perlivá voda.

ABENDBROT, balení a dostupnost:
Doutník je v ČR běžně dostupný za 210 CZK pro Stück. Balení doutníků je v hezké dřevěné krabici po 18ks.

Doporučení:
Vyzkoušel jsem dva doutníky L’Atelier La Mission 1959. První ze zvědavosti, ihned po nákupu a druhý asi s půlročním odpočíváním v humidoru. Rozhodně mohu doporučit druhou variantu. Jedná se o velmi silný, chuťově velmi intenzivní doutník, takže ho doporučuji zkušenějším kuřákům doutníků. Velmi ho ocení ti, co mají rádi doutníky s krycím listem San Andrés. Sám bych v budoucnu rád vyzkoušel větší vitolu, d.h.. 2020 oder 2009. Kompletní řada doutníků La Mission čítá různé formáty s označením 1955, 1959, 1982, 1989, 1999, 2003, 2009, ale v ČR je zatím dostupný pouze 1959. Pozn: Označení doutníků  je inspirováno povedenými ročníky vín Château La Mission Haut-Brion.

Lassen Sie eine Antwort