L’Atelier La Mission 1959
Pete Johnson je jedním z lidí, kteří stojí za butikovou značkou L`Atelier. Řada doutníků La Mission se v názvu inspirovala a vzdává hold vinařství Château La Mission Haut-Brio a jeho vínům s plným chuťovým profilem. Doutníky jsou vyráběny v Nikaragujském Esteli, v továrně My Father Cigars. Není bez zajímavosti, že doutník La Mission 1959 získal v roce 2020 4. místo v žebříčku Top 25 časopisu Cigar Aficionado. Moje cesta k vyzkoušení tohoto doutníku vedla přes jiný (již bohužel v ČR nedostupný) doutník této značky, a to konkrétně MAD44.
Rozměry a formát: Robusto, s délkou 12,7 cm a prstýnek vel. 52.
Složení: Mexický krycí list San Andrés, náplň je z Nikaragui – konkrétně Sancti Spiritus a vázací list pochází rovněž Nikaragui.
Vzhled: Čokoládově hnědý krycí list s tmavším mramorováním a odlesky mírné olejnatosti. Odstín barvy krycího listu není tak tmavý jako doutníky série MAD, ale naopak je tmavější nežli série LAT. Na povrchu doutníku je viditelné žilkování a zajímavým prvkem vzhledu doutníku je „pigtail“ zakončení hlavy. Doutník je dekorovaný designově povedeným prstýnkem značky L’Atelier La Mission.
Konstrukce: Doutník je zajímavou kombinací úpravy tzv. „boxpressu“ a zakončení „pigtail“. Má těsné švy krycího listu a celkově je konstrukce na dotek pevná bez hrbolků nebo naopak měkkých míst.
Vůně: Nasládlá vůně tabáku, kakaa a karamelu. U paty je vůně kakaa zemitější a patrná je také vůně cedru a kávy. U hlavy doutníku je naopak výraznější čokoládová vůně.
Úprava, tah a hoření: Úprava doutníku pouze oříznutím „V-cut“ a zapálení plynovým zapalovačem bez problémů. Tah doutníku je bezproblémový a odpor je spíše lehčí. Na pohled atraktivně vypadající, stříbřitě šedivý popel není dostatečně kompaktní, jeho držení je spíš průměrné a popel se trošku drolí. Produkce kouře je nadstandardní, hoření je plynulé a rovnoměrné, tj. bez nutnosti korekce zapalovačem.
Chuť:
1/3: Sladká a hořká chuť kakaa/čokolády s trochou pepře. Chutě doplňuje zemitost a celkově jsou chuťový profil od počátku příjemně krémový. Ke konci je patrná sílící intenzita chutí i síly doutníku.
2/3: Dominantnější zemitá chuť doplněná příchutí černého pepře na úkor čokolády. V chuti je trochu více hořkosti a méně sladkosti. Intenzita chutí je silnější než v 1/3.
3/3: Chuť černého pepře je v závěru výraznější. Příchuť kakaa je patrná jen na pozadí stejně jako zemitost.
Charakteristika: silný, chuťově intenzivní.
Doba kouření: 70 min.
Nápoje: Perlivá voda.
Cena, balení a dostupnost:
Doutník je v ČR běžně dostupný za 210 Kč za kus. Balení doutníků je v hezké dřevěné krabici po 18ks.
Doporučení:
Vyzkoušel jsem dva doutníky L’Atelier La Mission 1959. První ze zvědavosti, ihned po nákupu a druhý asi s půlročním odpočíváním v humidoru. Rozhodně mohu doporučit druhou variantu. Jedná se o velmi silný, chuťově velmi intenzivní doutník, takže ho doporučuji zkušenějším kuřákům doutníků. Velmi ho ocení ti, co mají rádi doutníky s krycím listem San Andrés. Sám bych v budoucnu rád vyzkoušel větší vitolu, tj. 2020 nebo 2009. Kompletní řada doutníků La Mission čítá různé formáty s označením 1955, 1959, 1982, 1989, 1999, 2003, 2009, ale v ČR je zatím dostupný pouze 1959. Pozn: Označení doutníků je inspirováno povedenými ročníky vín Château La Mission Haut-Brion.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.