Doutníky


English Čeština Français Deutsch Polski Português Slovenčina Español

San Cristobal Guajiro

San Cristobal Guajiro

Značka San Cristobal patří do portfolia firmy Ashton, která je zmámá vynikajícími doutníky stejného jména. O výrobu se nestará nikdo jiný než  Jose ‚Don Pepin‘ Garcia. Jedná se o první blend této značky a ve vývoji byl celé dva roky než byl připraven k vypuštění mezi doutníkovou veřejnost. Jedná se o nikaragujské puro. Corojo krycí list je tmavě hnědý a hebký s jednou větší žilkou a nepatrnými světlejdími body po celém těle(nejedná se o vady). Konstrukce je lehce na stisk a naprosto perfektní. Švy jsou těsné a téměř neviditelné. Zakončení je provedeno klasicky trojitou čepičkou a navíc je přidán malý prasečí ocásek.

Čas v humidoru: 2 roky, 3 měsíce

Rozměr: 6,6×46(167,6×18,2mm)

Krycí list: Corojo – Nikaragua

Vázací list: Nikaragua

Náplň: Nikaragua

Vůně

Pata: Velmi zvláštní zatuchlé sladko nakyslé aroma s trochou koření

Tělo: Tabák, koření a trocha nakyslosti

Konstrukce
Pevná a naprosto bezchybná. Švy jsou těsné a viditelné. Zakončení je provedeno trojitou čepičkou a prasečím ocáskem.

Vzhled
Velmi tmavě hnědý a hebký krycí list se světlejšími body po celé délce a jednou výraznější žilkou, která se táhně od prstýnku až k patě.

Tah před zapálením
Volný – téměř bez odporu

Chuť ihned po zapálení
Sladká, olejová a výrazná tabáková chuť s dřevitostí, zemitostí, čokoládou, pepřem, solí a trochou hořkosti v elším dozvuku. Chutě jsou středně plné s parádní produkcí vzdušnějšího dýmu.

1/3 doutníku
10 min – hořkost zmizela velmi rychle. Tabák, hořká čokoláda, kakao, pepř, trocha dřevitosti a zemitost je aktuální kombinace chutí. Ty jsou hluboké, olejové a pekně vyzrálé. Tah je absolutně bez odporu a je třeba ho kontrolovat. Rychlejší potáhnutí okamžitě způsobí zhořknutí a travnatost.
20 min – sůl odezněla, sladkost je výraznější a ostatní chutě zůstaly beze změny. Hoření je pomalé a doutník je cítit až v žaludku. Tabák působí vyzráleji, kakao pohlcuje čokoládu a síla se zatím neobjevila.
30 min – černá kavá se míchá s kakaem

2/3 doutníku
40 min – pepř mizí a chutě se od posledně nezměnily. Zatím je to kakaovo kávová nálož s dodatkem sladkosti a zemitosti. Plnost chutí e usadila na středu

3/3 doutníku
70 min – zbytek druhé části se obešel beze změny. Na počátku té poslední je více kávy a objevují se oříšky
80 min – v tenhle moment kouř teplá a končím

Závěr a zhodnocení
Doslova tuny kakaa a to hlavně v druhé polovině byly až neskutečné. Ostatní chutě se držely v pozadí a to vše bez síly. Konsdrukce byla perfetkní a jen volný tah bylo potřeba kontrolovat. Zkrátka pochoutka. Preferoval bych ještě krémovější texturu chutí, ale i tak super záležitost. Obecně doutníky Joseho Garcii až tak nepreferuji (snad jen tu skvělou pepřovou chuť tak typickou pro jeho blendy), ale tady jsem byl nadmíru spokojen. Tohle byl San Cristbal Guajiro.

Napsat komentář